2011. november 22., kedd

A Pszichológiai hadviselés (Gerilla harcmodor II. rész)

A pszichikai hadviselést gyűjtőnéven propagandának nevezzük. A propagandának különféle válfajai vannak.

-stratégiai propaganda
-taktikai propaganda

A Stratégiai propaganda hosszú távú célokat követ.
Ezek a következők:
- Az ellenség hadseregébe vetett hitet, kormánya iránti bizalmat csökkenteni kell
-Termelési erejét csökkenteni kell, magyarul el kell őket szegényíteni. Például az ellenséges nemzet lőszergyártó üzemében azt a pletykát terjeszteni, hogy a lőpor beszívódik a bőrbe hajba, és mosakodás közben begyúlhat. Megtörtént eset, hogy e miatt tömegesen hagyták el a gyárat a dolgozók, a gyár leállását okozva ezzel.
-Súrlódásokat, érdekkonfliktusokat kell köztük kelteni. Minden nemzetben vannak feszültségek. Ezeket kell felhasználni addig, amig a széteséshez nem vezetnek!

A taktikai propaganda a pszichológiai hadviselés politikai céljai és stratégiai irányvonalak keretén belül hat. Rövid távú, közvetlen eredmények elérése a célja. Egyik célja pl a háborúban (de békeidőben is) az ellenség menekülésre késztetése.

A propaganda több színű lehet.

-Fehér
-Szürke
-Fekete

A FEHÉR propaganda nyíltan felfedi a hírforrást, a valóságnak megfelelően. Legtöbbször visszafogott hangnemű. Hírforrása, hírhálózata ismert, ezért könnyű megakadályozni a terjesztését. Alkalmas az ellenség táborából származó hamis állítások cáfolására. Azonban az ellenség táborát menyerni vele igen körülményes és nehéz. Jellegzetes példája a fehér propagandának a vicclapok, mert az ellenség nevetségessé tétele az egyik legnagyobb fegyver a propaganda terén.

SZÜRKE propaganda nem jelöli meg a hírforrás eredetét. Általában az ellenség helyzetéről ad, többé kevésbé megfelelő képet. Ezt a képet úgy alakítják ki, hogy a harci kedvet, szellemet aláássa. Azt a helyzetet amiben az ellenfél leledzik kétségbeejtőnek titulálja. Az előnye a fehérrel szemben pontosan a beazonosíthatatlanságában rejlik. Ide tartoznak a föld alatti újságok, és néhány rádió.

FEKETE propaganda egy másik hírforrást jelöl meg az eredeti helyett, így félrevezetve az ellenséget. Sokszor elválaszthatatlanul összemosódik a szürkével. Akadálytalanul beszivárog az ellenség rendszerébe, és ott fejti ki káros hatását.

Mára ennyit, holnap folytatom a harci propagandával és annak lebontásával. Az utóbbi időben rohamosan közeledünk a harchoz, az események felgyorsultak. Az utolsó óra utolsó perceiben vagyunk, ezért igyekszem minden nap frissíteni, hogy képben legyetek.

HARCOLJ!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése