2011. november 23., szerda

A rémhír, Dezinformálás, Agymosás (A gerilla harcmodor III. rész)

A harci propaganda is több részre bontható

Az egyik ilyen rész a rémhír.

A rémhír terjesztés csak akkor lehet hatásos, ha a célcsoport minden gondja problémája ismert. Csak bizonyos pszichológia helyzetekben keletkeznek (pl háború, katasztrófa).
Legtöbbször akkor, mikor a célcsoport veszélyeztetve érzi magát.
Azért terjednek gyorsan, mert minden helyen a terjesztő presztízs sikerre tesz vele szert. Minden egyes meséléskor átalakulnak, és a mesélő is hisz az igazában.
A rémhír terjedése és keletkezése egyenes arányban van a helyzet megoldásának fontossága (F) és a tömeg bizonytalanságának szorzatával, (B) fordított arányban a tömeg egyedeinek kritikus alapbeállítottságával.
Ezt matematikai képletben a következőképpen fejezzük ki:

R = F x B/K

Léteznek módszerek arra, hogy megakadályozzák a rémhírek terjedését.

Ha csökken az információ, a rémhír sem terjed!
Normalizálni kell a helyzetet, magyarul a célcsoportnak minden olyan szolgáltatást meg kell adni, ami nem ad táptalajt egy rémhírnek!
Ezen kívül magunkat is eddzük! (A rémhír terjesztés a hatalom egyik legerősebb fegyvere!)
-A rémhíreket NE vedd komolyan!
-Próbáld a hírforrást felismerni, beazonosítani
-Hírtovábbításnál a túlzásokat kezeld úgy, mint a kezdődő rémhírt!
-Eredetüket nyomozd ki!
-Térj ki előlük!
-Te ne terjessz rémhíreket!
-Mindig igazat mondj!
-A lakosságot fel kell készíteni a rémhírekre!


A dezinformálás

Az előző részben bemutatott szürke és fekete propaganda, rendszeres és egyirányú alkalmazását nevezzük dezinformálásnak! A hossszú időn át alkalmazott dezinformálás megosztja a célcsoportot.
A dezinformálás a pszichológiai hadviselés azon, a társadalmi élet minden területére kiterjedő eszköze, amellyel az egyénben és a céltömegekben olyan gondolatokat véleményeket, lelkiállapotot indukálnak, mely segítségével az egyénben és végeredményben a céltömegben a saját véleményével ellentétes, az ellenség céljainak viszont teljesen megfelelő viselkedést váltanak ki!
Tehát a dezinformálás a totális háború része!
Lehet sokkal nehezebb célja is, pl nemzetek közti félreértések okozása.

Az indoktrinálás  

Teljesen különbözik a dezinformálástól, mert ez megnevezi a hír vagy info forrását. Az "indoktrináló" módszere a kihagyásos hazugság. Arra törekszik hogy mindent amit mond a hallgatóságnak igaz legyen, de ne teljesen, hanem csak annyira, ami a cél eléréséhez szükséges.

Az agymosás   

Két félét különböztetünk meg! Van a fizikai amit vegyszerekkel, elektrosokkal stb érnek el, és fájdalommal jár, a másik változat pedig csak lelki és erkölcsi fájdalommal.

A fizikai agymosás célja értelem szerűen gyors és hatásos eredmény, illetve információk és események gyors kivétele az egyénből, majd elfelejtetése.

A második már bonyolultabb. Először is el kell hitetni a céltömeggel hogy a helyzet kilátástalan. Más úton kell keresni a boldogulást (ismerős?). A médiumokból folyamatosan ennek kell sugárzódni. Ezzel a módszerrel a tömegek majd 90% agymosottá tehető.

Ezek után nem marad más, csak a kemény mag, akiket belülről lehet felőrölni. A szabály szerint ha egy akármennyire sziklaszilárd jellem bekerül egy agymosott embercsordába, bármennyire töretlen hite volt, meg fog törni ő is. Ha pedig nem tör meg, akkor fellázad és meghal...

Ezzel ki is merítettük a pszichológiai hadviselés tárházát. Holnaptól rátérek az aktív hadviselésre.
Addig is gondolkodjatok el az eddigieken!

Kira

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése