2012. június 20., szerda

Hullám

Az európai vállalati csődök aránya az euróövezeti jegybank (EKB) ezermilliárd eurós likviditásinjekciója ellenére is növekedni fog a következő egy évben, tekintettel az európai vállalati szektor magas eladósodottságára és e cégek piacainak zsugorodására - jósolta keddi előrejelzésében a Standard & Poor's.


A Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy Görögország 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.


Európa már jó ideje igen gyenge bizonyítványt állít ki magáról.  Az unió vezetői ugyan nem szeretik, de azért emlékeztetjük rá őket: a 2000-ben kidolgozott lisszaboni stratégia értelmében a kontinens 2010-re a világ legversenyképesebbje lett volna. Mára ezzel szemben Európának versenyképessége, és vele együtt globális befolyása rohamosan hanyatlik. A NATO vezetése tudja, képtelen lenne ráerőltetni a tagállamokra azt, hogy GDP-jüknek akár 2 %-át is haderejükre költsék. Egy újabb keletű felmérés szerint az amerikaiaknak már a többsége – 51 %-a – nyilatkozott úgy, hogy az Európában állomásozó amerikai csapatokat haza kellene hozni.


Az euróövezet betegsége annak az álomnak is véget vetett, hogy az uniós valuta globális alternatív fizetőeszközzé válik. Brüsszel most minden erejével a katasztrófára összpontosít és egyre kevésbé képes „pacifikálni” olyan országokat, mint Fehéroroszország, Ukrajna és Moldova. A török uniós csatlakozást jegelték úgy, hogy ma már Törökország népességének jó többsége egyáltalában nem is akar az EU tagjává válni.


A vén Európa elgondolkodhatna hova jutott akkor, amikor MAGYAR bakák, huszárok, harcosok voltak a végeken. A bástyákon, a barikádokon. Ki védte őket a tatár, török, orosz áradattól?
Talán mérlegelnie kellene, miért bánt mostohaként azzal a Magyarországgal, ami vért nem sajnálva saját életét áldozta érte, és amit később szanaszét tépett. 


Meg érte e? 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése